به گزارش خبرنگار مانا، این بندر با برخورداری از ۲۰ پست اسکله، ۲۳۰ هکتار وسعت، تجهیزات پیشرفته، قرار گرفتن در محدوده منطقه آزاد تجاری اروند، بهره مندی از سیستم حملونقل چندوجهی و اتصال به کریدور بندرامام خمینی به عنوان سومین بندر آزاد کشور در حوزه خلیج فارس شناخته میشود.
بندر خرمشهر سابقه طولانی در امر تجارت دریایی داشته که ساخت و بهره برداری از اسکلههای ویژه پذیرش کشتیهای اقیانوس پیما در آن به سال ۱۳۰۰ شمسی برمی گردد. در سالهای قبل از انقلاب اسلامی بندر خرمشهر با داشتن ۲۰ پست اسکله یکی از بزرگترین بنادر کشور محسوب میشد که در سال ۱۳۵۶ رقمی معادل چهار میلیون تن کالا از طریق آن وارد کشور شد.
هر چند با آغاز جنگ تحمیلی بخش زیادی از زیرساختها و تأسیسات این بندر آسیب دید اما پس از جنگ روند بازسازی در این بندر مهم تجاری با شتاب آغاز شد و کلیۀ زیرساختهای آن از جمله اسکلهها، انبارها و محوطهها با هدف ارتقاء و بهبود خدمات بندری و دریایی بازسازی شد.
بندر خرمشهر که در دوران جنگ تحمیلی به دلیل آسیب دیدن زیرساختها امکان فعالیت تجارت دریایی نداشت با پایان جنگ تحمیلی با شتاب مسیر بازسازی را طی کرد اما آنچه که فعالیتهای این بندر تجاری را بیشتر برجسته میکند روند شتاب آمیز تأمین و توسعه زیرساختهای بندری و تجاری همچنین جذب سرمایهگذار بخش خصوصی در طول سالهای اخیر در این بندر میباشد به طوریکه با نیم نگاهی به اخبار منتشر شده از فعالیت های اداره کل بندر و دریانوردی خرمشهر در ماههای اخیر می توان فعالیتها و اقدامات صورت گرفته در بندر خرمشهر را ارزیابی کرد.
آغاز عملیات اجرایی ۱۰ طرح عمرانی در بندر خرمشهر، آمادگی بخش خصوصی برای سرمایه گذاری ۷۱۶ میلیارد ریالی در این بندر، برقراری سفر دریایی بین بندر خرمشهر و کویت، افزایش ۶ درصدی بارگیری کالای فله در بندر خرمشهر در ماههای فروردین و اردیبهشت ۱۴۰۱، تخلیه و بارگیری بیش از سه میلیون تن کالا در بندر خرمشهر در سال ۱۴۰۰ و اعلام آمادگی بندر خرمشهر برای تردد دریایی هواداران فوتبال جام جهانی قطر تنها بخشی از فعالیتهای صورت گرفته در این بندر تجاری در ماه های اخیر بوده که اطلاع رسانی شده است.
پیگیری راهاندازی خط کشتیرانی خرمشهر - بندر ابوفلوس
در این راستا مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر با تشریح برخی اقدامات صورت گرفته در این بندر تجاری از مذاکره برای راهاندازی خط کشتیرانی بین بندر خرمشهر و بندر ابوفلوس خبر داد و گفت: اخیراً در قالب هیئتی برای انجام مذاکرات با طرف عراقی برای ارتباط بندر خرمشهر و بنادر عراق، به این کشور سفر و برهمین اساس برای ایجاد یک خط کشتیرانی بین خرمشهر و بندر ابوفلوس عراق مذاکراتی صورت گرفته است.
نورالله اسعدی اظهار داشت: فاصله بندر خرمشهر تا بندر ابوفلوس عراق حدود ۹ مایل دریایی است و اگر یک خط کشتیرانی بین این دو بندر ایجاد شود، میتوان از آن در طول سال برای جابهجایی مسافر و زائر استفاده کرد.
وی بیان کرد: در ایام اربعین حسینی خیل عظیمی از زائران و مشتاقان برای زیارت عتبات عالیات از سراسر کشور و همچنین خارج از کشور در خرمشهر حضور پیدا میکنند، که با راهاندازی این خط کشتیرانی، میتوان برای جابهجایی زائران به صورت دریایی خدمترسانی نمود.
اسعدی بیان کرد: طرف عراقی را برای ایجاد این خط کشتیرانی متقاعد کردیم و به منظور تامین زیرساخت مناسب از جمله سالن مسافری طرف عراقی یک ساختمان از قبل آماده را برای همین منظور اختصاص داد.
برقراری سفر دریایی بین خرمشهر - کویت
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر همچنین با اعلام از سرگیری سفر دریایی بین بندر خرمشهر و کشور کویت گفت: در حال حاضر به صورت هفتگی دو سفر دریایی بین خرمشهر و کویت انجام میشود.
به گفته اسعدی فعالیت خط مسافری دریایی بندر خرمشهر به کویت پیش از شیوع ویروس کرونا به صورت مستمر و هفتگی انجام میشد.
وی اظهار داشت: بر اساس توافق و برنامهریزی انجام شده بین بندر خرمشهر و کویت این سفر دریایی به وسیله کشتی مسافری برلیان به صورت منظم و هفتگی در روزهای شنبه و چهارشنبه به سمت کویت و روزهای یکشنبه و پنجشنبه به سمت بندر خرمشهر انجام می شود.
به گفته وی پایانه مسافری دریایی خلیجفارس در خرمشهر به عنوان یکی از بزرگترین و مدرنترین پایانههای دریایی کشور و منطقه با مساحت ۶ هزار مترمربع دارای دو پست اسکله و ظرفیت جابهجایی روزانه یک هزار و ۲۰۰ نفر است.
افزایش ۱۰۰ درصدی سفرهای دریایی در بندر خرمشهر
وی همچنین با بیان اینکه فعالیت خط مسافری دریایی بین بندر خرمشهر و کویت پس از دو سال وقفه از فروردین ماه امسال از سر گرفته شد، گفت: در این مدت تردد مسافری در بندر خرمشهر به رشد ۱۰۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل رسیده است.
به گفته اسعدی پس از دو سال وقفه به دلیل شیوع ویروس کرونا، با پیگیری سازمان بنادر و دریانوردی، شرکت کشتیرانی والفجر و همکاری وزارت امور خارجه، خط مسافری دریایی بین بندر خرمشهر و کویت مجدداً فعال شد.
وی افزود: این سفر دریایی به صورت هفتگی و منظم با هماهنگی بندر خرمشهر و کویت با کشتی برلیان انجام میشود، این کشتی روزهای شنبه و چهارشنبه از بندر خرمشهر راهی کویت می شود و روزهای یکشنبه و پنجشنبه به مقصد بندر خرمشهر به حرکت درمیآید.
مدیرکل بندر و دریانوردی خرمشهر گفت: با توجه به فعالیت بی وقفه بندر در تمام حوزههای عملکردی اکنون شاهد ترافیک و افزایش چشمگیر تخلیه و بارگیری کالا در بندر خرمشهر هستیم و در همین مدت بندر خرمشهر رشد ۶۹درصدی عملیات تخلیه کالای کانتینری از لحاظ وزنی نسبت به مدت مشابه سال گذشته را تجربه کرده است.
وی با اشاره به وجود زیرساختهای مناسب و ترمینال کانتینری پیشرفته در بندر خرمشهر برای ارتباط تجاری با کشورهای منطقه در خصوص حملونقل کانتینری افزود: از ابتدای امسال تاکنون تردد شناورهای کانتینری بالای هزار و زیر هزار تن در بندر خرمشهر نسبت به سال قبل رشد ۶ درصدی را نشان میدهد.
اسعدی در ادامه از تردد بیش از ۷۰ فروند شناور غیرکانتینری بالای هزار و زیر هزار تن در فروردین ماه امسال به بندر خرمشهر خبر داد و اظهار داشت: در مقایسه با همین مدت در سال گذشته بندر خرمشهر رشد ۶۱ درصدی را تجربه کرده است.
آمادگی بندر خرمشهر برای تردد دریایی هواداران فوتبال جام جهانی قطر
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر همچنین با بیان اینکه برای تردد و جابهجایی هواداران فوتبال جام جهانی قطر از مسیر دریایی، بندر خرمشهر آمادگی کامل دارد اظهار داشت: با توجه به زیرساختها و ظرفیتهای مناسب پایانه مسافری دریایی خلیج فارس بندر خرمشهر شرایط لازم برای تردد و جابهجایی ایمن هواداران تیمهای فوتبال جام جهانی قطر از این مسیر دریایی مهیا است.
وی افزود: به منظور ارائه خدمات بهتر به گردشگران و هواداران مسابقات فوتبال، ۱۶۰ میلیارد ریال برای بهسازی و ساماندهی پروژههای پایانه مسافری دریایی خلیجفارس بندر خرمشهر بر اساس استانداردهای مبادی ورودی و خروجی اختصاص داده شده است.
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر همچنین با بیان اینکه پایانۀ مسافری دریایی بندر خرمشهر قابلیت و امکان برقراری سفرهای دریایی به دیگر کشورهای حوزۀ خلیج فارس را دارد بیان داشت: این پایانه مسافری که بزرگترین و زیباترین پایانه مسافری استاندارد در حوزه خلیج فارس است با داشتن دو پست اسکله، ظرفیت پهلودهی همزمان دو کشتی کاتاماران را دارد.
وی در ادامه گفت: پایانه مسافری دریایی خلیج فارس بندر خرمشهر از امکاناتی چون گیت، دفتر کشتیرانی، بانک، گذرنامه، قرنطینه بهداشتی، گمرک و محیط زیست، خدمات مترجمی ، حمل و نقل بار با تجهیزات مکانیکی و ارائه خدمات لازم به مسافران معلول و ناتوان برای تسهیل تردد مسافران برخوردار است.
تخلیه و بارگیری بیش از سه میلیون تن کالا در بندر خرمشهر در سال ۱۴۰۰
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر در ادامه با تشریح دیگر فعالیت های تجاری این بندر در راستای تجارت دریایی اظهار داشت: سه میلیون و ۱۸۱ هزار و ۴۸۶ تن کالای غیرنفتی در سال ۱۴۰۰ در بندر خرمشهر تخلیه و بارگیری شد.
اسعدی از رشد ۶ درصدی عملیات تخلیه و بارگیری کانتینری در یک سال گذشته در بندر خرمشهر خبر داد و افزود: در این مدت حجم تخلیه و بارگیری کانتینر در بندر خرمشهر به ۲۰ هزار و۷۳۰ TEU رسید.
وی مصالح ساختمانی، محصولات کشاورزی و دامی، فلزات و کالاهای معدنی را از عمده کالاهای صادراتی در بندر خرمشهر عنوان کرد.
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر به عملکرد فعالیت ریلی در بندر خرمشهر نیز اشاره کرد و گفت: در این مدت یک هزار و ۹۴۴ واگن از خط راهآهن بندر خرمشهر جابهجا شده که این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۸۵ درصدی را نشان میدهد.
اسعدی اظهار داشت: در این مدت ( سال ۱۴۰۰) تردد ۱۴۹ هزار و ۴۶ دستگاه کامیون و ۸۶۹ فروند شناور زیر یک هزار تن در بندر خرمشهر به ثبت رسید که این تعداد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به ترتیب رشد ۱۳ و ۱۸ درصدی را داشته است.
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر میزان تخلیه خودرو در ۱۲ ماهه سال ۱۴۰۰در بندر خرمشهر را دو هزار و ۳۹۲ دستگاه بیان کرد و افزود: این رقم در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از رشد ۱۲ درصدی برخوردار بوده است.
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر در ادامه با اشاره به وجود ترمینال کانتینری پیشرفته و مجهز بندر خرمشهر تصریح کرد: از ابتدای سال جاری تاکنون عملیات تخلیه و بارگیری کانتینری از نظر وزنی، در بندر خرمشهر۱۳درصد افزایش داشته است.
اسعدی همچنین با اشاره به فعالیت پایانه بینالمللی مسافری دریایی در بندر خرمشهر بیان داشت: در این مدت بیش از ۱۳۴ هزار و ۸۲۶ تردد گردشگر دریایی و بیش از هفت هزار و ۳۶۳ تردد تفریحی و مسافری در این بندر به ثبت رسید.
اجرای ۱۰ پروژه عمرانی در بندر خرمشهر
مدیرکل بندرو دریانوری خرمشهر با تشریح آخرین اقدامات صورت گرفته در این بندر برای اجرای طرحهای عمرانی، توسعهای و خدماتی گفت: هم اکنون ۱۰ طرح با اعتباری بالغ بر چهار هزار و ۱۶۰ میلیارد ریال در بندر خرمشهر در حال اجرا است.
وی این طرحها را شامل تعمیر اساسی و آسفالت جادههای دسترسی به بندر، ارتقاء شبکه اطفاء حریق، احداث میهمانسرا ، تجهیزات بندری، تعمیر و تعریض ۲ دهانه پل، تعمیر اساسی دربهای بندر و تعمیر ترمینال مسافری و ساختمان مرجع دریایی عنوان کرد.
اسعدی به انجام مطالعات طرحهای تحقیقاتی برای افزایش ظرفیت بندر خرمشهر متناسب با نیاز روز، حملونقل دریایی و ساخت اسکله اشاره کرد و گفت: طرحهای مطالعاتی مرکز آموزش و کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد در اداره کل بندر و دریانوردی خرمشهر در حال اجرا است.
سرمایه گذاری ۷۱۶ میلیارد ریالی بخش خصوصی در بندر خرمشهر
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر از افزایش میزان جذب سرمایه گذاری بخش خصوصی در بندر خرمشهر خبر داد و گفت:۷۱۶ میلیارد ریال سرمایه گذاری بخش خصوصی در بندر و دریانوردی خرمشهر جذب خواهد شد.
اسعدی به توسعه تجهیزات با استفاده از سرمایههای غیردولتی اشاره کرد و اظهار داشت: از این میزان ۶۰۶ میلیارد ریال برای تخصیص انبار به مساحت چهار هزار مترمربع به بخش خصوصی جهت استقرار تجهیزات به منظور آغاز عملیات اجرایی در بخش پتروشیمی برای تولید گرانول با اشتغالزایی ۳۲ نفر سرمایهگذاری شده است.
وی به دیگر قراردادهای سرمایهگذاری در بندر خرمشهر اشاره کرد و افزود: سرمایهگذاری در بخش توسعه خطوط ریلی و مکانیزه نمودن عملیات تخلیه و بارگیری کالاهای فله خشک توسط سرمایه گذار بخش خصوصی به میزان سرمایه گذاری ۱۱۰میلیارد ریال و اشتغال ۲۰ نفر در سال جاری اجرایی خواهد شد.
مدیر کل بندر و دریانوردی خرمشهر بیان داشت: در این راستا امکان سرمایهگذاری در زمینه احداث مخازن نگهداری و ترانزیت مواد نفتی، استقرار مرکز لجستیک نفتی دریایی، احداث سردخانه و انبار برای نگهداری و پردازش کالا، وجود و قابلیت واگذاری اراضی و زیرساختهای مناسب برای سرمایه گذاری و صنایع تبدیلی، ایجاد و احداث صنایع بستهبندی و مونتاژ و ارائه خدمات ترانزیت کالا به کشورهای همسایه در بندر خرمشهر وجود دارد.
اسعدی بیان کرد: در راستای تحقق اهداف توسعه، رشد و فعالیت بخش خصوصی به منظور سرمایهگذاری در بندر خرمشهر میتوان با فراهم بودن زیرساختها و زمینه سرمایهگذاری از جمله مهمترین قراردادهای سرمایهگذاری در بخش احداث پالایشگاه کوچک توسط سرمایه گذار بخش خصوصی با میزان سرمایهگذاری ۱۲۰ میلیون دلار و اشتغالزایی۱۲۰نفر در سال جاری در دستور کار قرار دارد.
وی در خصوص مشوقهای سرمایه گذاری افزود: سرمایه گذاران باید در نظر داشته باشند برخورداری ۲۵ درصد تخفیف سود بازرگانی، مزایای و تسهیلات منطقه آزاد اروند که نزدیکترین منطقه آزاد صنعتی جنوب کشور به کویت، عراق و آسیای میانه است بندر خرمشهر را به بندر با موقعیتی استثنایی برای سرمایه گذاری تبدیل کرده است.
آمادگی بندر خرمشهر برای گسترش روابط تجاری با کشور کویت
معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در جریان بازدید اخیر خود از تاسیسات بندر و دریانوردی خرمشهر گفت: بندر خرمشهر با توسعه زیرساختهای بندری برای گسترش روابط تجاری همچنین افزایش تردد مسافر بین دو کشور ایران و کویت آمادگی دارد.
علی اکبر صفایی به عملکرد شاخص بندر خرمشهر در زمینه حملونقل دریایی اشاره کرد و با بیان اینکه از ابتدای سال ۱۴۰۱ تاکنون روند ورود کانتینر به بندر خرمشهر نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد قابل قبولی داشته است تصریح کرد: تلاش داریم که این بندر با همکاری سایر وزارتخانه های مرتبط با حوزه تجارت و امور اقتصادی از رونق بیشتری برخوردار گردد.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی کشور همچنین با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون ۳۴۰ فروند کشتی به بندر خرمشهر تردد داشتهاند افزود: این میزان تردد از تخلیه و بارگیری کالاهای وارداتی به کشور به میزان قابل توجهی حکایت دارد که بخشی از این کالاها در قالب مواد اولیه واحدهای تولیدی محسوب می شوند.
صفایی افزود: با بکارگیری ظرفیتهای بندر خرمشهر و همچنین توسعه آنها، ورود و خروج کالا از این بندر با رشد بیشتری همراه خواهد بود.
در خاتمه می توان گفت نیازها و چالشهای بنادر و مرزهای دریایی کشور به عنوان شاه راه مبادلات اقتصادی و تجاری همواره باید مورد توجه قرار گیرند تا شاهد توسعه تجارت دریایی در بنادر کشور باشیم.